Halland

Nya "BUP-linjen" ska ge snabbare hjälp

Barn och unga med psykiska besvär ska få bättre och snabbare hjälp. Barn- och ungdomspsykiatrin i Halland inför en särskild telefontjänst, bemannad med kvalificerad personal, kallad BUP-linjen, som tar hand om de första kontakterna med psykiatrin.

Annette Falkenroth berättar om fördelen med den nya telefonlinjen.

– Vi minskar tiden från det att man kommer i kontakt till dess vi har gjort en första bedömning och man kan få en tid, det är den största vinsten.

Den nya BUP-linjen ska ta hand om tidsbokning, rådgivning och så den första intervju som ofta görs med de som söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin. Det är en intervju som tar lite tid att göra, och när den nu läggs på den nya telefontjänsten så får BUP-mottagningarna i sin tur mer tid för själva behandlingen.

– Det är en rätt omfattande intervju där man går igenom både bakgrund, historia och vad det är för problem nu, så den tar nästan 30 till 45 minuter. Så vi hoppas på att vi ska få rätt mycket material och på ett mer strukturerat sätt som ett första underlag.

Vad är det för personer som kommer att sitta vid telefonerna?

– Det kommer att vara vana duktiga sjuksköterskor, flera med specialistutbildning, men alla har jobbat med barn och ungdomar i någon form.

Annette Falkenroth menar därför att BUP-linjen inte är någon slags buffert eller väntrum för den riktiga kontakten med BUP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista