Hylte

Okänd man aktuell för mandatplats

Det är oklart om Sverigedemokraterna kommer att fylla sina två mandat i Hyltes fullmäktige. Förutom förstanamnet Tomas Silfros har ytterligare ett namn tillkommit genom att någon skrivit in det på en öppen lista. Men huruvida han är Sverigedemokrat eller inte är oklart.

Sverigedemokraterna själva känner inte till vem personen är som är inskriven på listan, via en enda röst.

Ronny Ledström är partiets lokale presstalesman:

– Jag vet inte vem det är på rak arm, men det behöver inte betyda att det inte är en medlem. Jag kan inte medlemslistan i huvudet.

När rösterna skulle räknas samman och godkännas så verkade det länge som att Sverigedemokraterna skulle få en tom stol i fullmäktige i Hylte, där de fick två mandat.

På länsstyrelsen trodde man först att det namn som någon skrivit in inte stämde. Anna Mia Johansson, länsjurist och valsamordnare på länsstyrelsen gjorde därför en personutredning.

Mannen som är inskriven på listan, via en enda röst, är 33 år gammal och förtidspensionär boende i Rydöbruk. Och eftersom han är så ung trodde länsstyrelsens först att det inte kunde stämma att han stod skriven som pensionär. 

Hallandsekot har utan framgång försökt få tag på mannen under dagen. Vid förra valet fanns det i flera kommuner fall av personer som skrevs in på Sverigedemokraternas vallistor som inte hade med partiet att göra, där folk skrev in namn på rent jävelskap.

Det är nu upp till Sverigedemokraterna att ta reda på om mannen blir aktuell för att ta det ena mandatet i fullmäktige. Ronny Ledström igen.

– Nu är det fortfarande spekulationer om vem det här är, det måste vara en person som ställer upp på våra grundläggande värderingar annars ska han inte sitta på ett Sverigedemokrat-mandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".