Halland

Tuffare att låna till första husköpet

Unga förstagångsköpare drabbas när det nya bolånetaket börjar gälla på fredag. Då får bolånen inte överstiga 85 procent av bostadens värde och gamla lånelöften från i våras gäller inte längre.

Det nya bolånetaket börjar gälla på fredag, trots det så har fastighetsmäklarna i Halland har inte märkt någon större skillnad på marknaden.

Lars Rane jobbar på Fastighetsbyrån i Halmstad.

– Även i dag så har bankerna krävt en bra marginal när man köper hus, och man har kunnat låna kanske upp till 90 procent. Banken vill att man ska ha 10 procent kontant när man köper ett hus. Nu får man ha ytterligare 5 procent, men de sista 5 procenten kan man låna av banken, säger Lars Rane. 

Enligt de mäklare som Radio Halland har pratat med så är bostadsmarknaden än så länge stabil här i Halland och det beror dels på att det är ett såpass attraktivt län att bosätta sig i och dels på att bankerna lånar ut pengar i blancolån utöver bostadslånet.

Blancolån har inte bostaden som säkerhet och har därför en lite högre ränta än vad ett tidigare topplån hade, men eftersom bankerna helst inte vill låna ut mer än fem procent av bostadens värde i blancolån så blir kostnaden inte markant större jämfört med ett tidigare topplån menar Lars Rane.

– Räknar man på det så ser man att skillnaden är på mindre än 50 kronor i månaden.

Men bankerna tar en högre ränta och kräver snabbare återbetalning av blancolån. Just nu är räntorna ovanligt låga och därför känns blancolånen billiga och det är snarare amorteringarna som svider mer i plånboken när bolånetaket blir verklighet.

De som blir drabbade av lagförändringen är förstagångsköparna som kan tvingas att ha borgenärer.

– Ska man köpa sin första bostad så kan det vara svårt att ha sparat ihop 100 000 till 200 000 kronor och då är det viktigt att man tar ett rejält snack med sin bank så man löser ekonomifrågan, säger Lars Rane.