Kungsbacka

Bantad bemanning på äldreboende nattetid

Pölagårdens äldreboende i Åsa minskar bemanningen från två till en undersköterska nattetid. Hos personalen är nu oron stor för att det ska bli sämre för de gamla. I somras gjordes ett försök med mindre personal nattetid, och nu blir det permanent.

Undersköterskan Anna Gun Wallgren arbetade själv i fem veckor i somras och så här tyckte hon att det fungerade. 

– Psykiskt jobbigt, det var jättejobbigt. Man fick säga nej till de gamla, man fick låta dem ligga och kissa i blöjan. Man kan inte ge den vården som man ger när man är två. 

I tio veckor i somras var det under en testperiod bara en undersköterska nattetid på Pölagårdens äldreboende, istället för som det är nu - två.

Anna Gun Wallgren var ensam i fem veckor i somras och när hon behöver hjälp med att lyfta de äldre får hon larma nattpatrullen istället. Och hon menar att det då finns en risk att de äldre får en sämre vård.

– De får vänta. Larmar någon för att den behöver hjälp med att gå på toaletten så kan man endast gå dit och säga att man har kontaktat patrullen, men då kan man få vänta i 30 minuter eller mer.

– Vissa kan man inte ta själv till toaletten, och en del av dem hatar att kissa i blöjan. Det är jättehemskt att stå där och inte kunna hjälpa.

Enheten för äldreomsorgen dras med ett underskott, men enligt La Margareta Hertz, ordförande i äldreomsorgsnämnden i Kungsbacka är det inte ekonomin som gjort att de nu drar in på nattbemanningen. Enligt henne är det för att vårdbehovet hos de äldre inte är tillräckligt stort för att man ska fortsätta med två i personalen varje natt.

– Vi anser att det räcker med en. Sedan hjälper nattpatrullen till.

Men blir det lika bra vård då?

– Ja, vi har inte kunnat se att våra brukare lider av det här.