Halland

Ny vaccinering på gång

På måndag drar kampanjen för vaccinering mot influensa igång i Halland. Personer över 65 år och de som tillhör de medicinska riskgrupperna rekommenderas att vaccinera sig. Årets vaccin innehåller även skydd mot svininfluensa.

Årets vaccin innehåller tre komponenter, varav en är mot svininfluensa.

– Vi tror ju att det blir svininfluensan som kommer tillbaka. Men vi ser också att en ny variant av den så kallade H3N2-influensan är på väg från Kina. Och den vet vi kan ge mer sjukdom än vad svininfluensan ger, berättar smittskyddsläkare Mats Erntell.

Den säsongsinfluensa som väntas hit från Asien och som kallas Perth är något allvarligare än den förra året. Enligt beräkningar som gjort är det en genomsnittlig överdödlighet på 1200 personer varje år i Sverige under influensasäsongen. Ändå är det svininfluensan som fått de stora rubrikerna.

– Svininfluensans risk var att vi kunde bli oerhört sjuka, men det var enstaka individer.

Misstänkta fall av sömnsjuka har rapporterats som en följd av vaccination mot svininfluensa. Och trots det ingår den typen av vaccin i årets influensavaccin.

Men det har inte samma förstärkningskomponenter som det renodlade mot svininfluensa och som nu ligger i lager. Dessutom är det osäkert om vaccinet verkligen kan ge sömnsjuka.

– När vi tittar på alla som är rapporterade för sömnsjuka i sverige så ser vi att det är jämnt fördelat mellan vaccinerade och ovaccinerade så här långt, säger Mats Erntell.