Utmed piren utanför Fästningen är det tänkt att det nya havsbadet ska anläggas. Foto: Annika Augustsson/SR Halland
Varberg

Nytt havsbad vid Fästningen

Planerna på ett ny badanläggning utmed piren vid Fästningen i Varberg går vidare. Eventuellt kan det centrumnära badet stå klart om några år då strandpromenaden fyller 100 år:

I den badplan som fullmäktige antagit ingår ett nytt bad vid piren med hopptorn och soldäck i flera nivåer som ska placeras cirka 75 utmed. Dessutom är tanken att anläggningen knytas ihop med strandpromenaden  med ett promenaddäck.

Inspirationen har bland annat hämtats i västra hamnen i Malmö och  Havnebadet i Köpenhavn. För trots alla befintliga bad i badorten Varberg saknas möjligheten att bada på djupt vatten i  stadsnära läge. Om planerna genomförs ska det gynna marknadsföringen av kommunen och inte minst populärt lär badet bli bland de yngre.

Detaljplanen är inget problem då den redan idag medger byggandet av ett bad. Däremot krävs bygglov och tillstånd för arbete i vatten. Anläggningskostnaden beräknas kosta mellan 8 och 9 miljoner och driften till omkring 100 000 kr om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".