Nadja Weisshaupt ska ringmärka blåmesen som har fastnat i nätet. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
VARBERG

Visar ringmärkning på fågelskådardagen

På söndagen firades den internationella fågelskådardagen jorden runt. På Getterön bjöds morgonpigga på fågelguidning och fick se hur ringmärkning går till.

– De har just nu haft en rödhake. Innan hade vi svarthättor. Det är framför allt småfåglar. Såhär sent på hösten har vi fler trastfåglar, berättar biologen Nadja Weisshaupt just som kollegan hjälper ännu en fågel loss från näten.

– Det var en blåmes. Vi fångar även till exempel talgoxar men inte så ofta större fåglar.

Fastnar de stora inte i de här näten?

– Det beror på fågeln. Ibland fastnar de lite men kan flyga iväg igen eftersom de är så stora att de inte trasslar in sig så mycket.

Nadja Weisshaupt förklarar att ringmärkning görs för att öka kunskapen om småfåglarnas flyttningsvägar.

– Nu för tiden har man små sändare som man kan sätta på större fåglar så att man kan se var de befinner sig. Men det går inte med småfåglar. Det har hittills fungerat bäst att sätta en liten ring på dem, och när man återfångar dem i Spanien eller Afrika så får man information om vart de har flyttat.

Alla arter som någon ser på söndagen bör rapporteras in, eftersom ett japanskt företag donerar 10 dollar för varje art. Pengarna går till naturvård och fågelskydd världen över.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".