Varberg

Förskolläraren friades

Förskolläraren som åtalats för ofredande av en femårig pojke friades i dag av Varbergs tingsrätt.

En förskollärare som åtalats för att ofredat en femårig pojke förra sommaren friades i dag av tingsrätten. Förskolläraren medgav att hon vridit upp den ena av pojkens armar och lagt ner honom mot ett bord, men att avsikten var att lugna ner pojken, inte ofreda honom. 

Förskolläraren var inkallad som extraförstärkning i barngruppen för att bland annat femåringen hade svårt med relationerna till de andra barnen.

"Jag ska visa dig vad polisen gör med barn som du", ska den kvinnliga förskolläraren ha sagt när hon vred upp armen på pojken.

Pojkens mamma råkade komma tidigare till förskolan den dagen och såg vad som hände, samtidigt som den övriga gruppen satt och åt i ett annat rum.

Men förskolläraren, som erkänt att hon hållit ner pojkens ansikte mot ett bord, frias alltså av tingsrätten.

Tingsrätten anser att förskollärarens ingripande måste sättas in i sitt sammanhang, där pojken innan har kastat leksaker omkring sig. Det är heller inte bevisat att förskoleläraren greppat femåringens båda armar, som väninnan till femåringens mamma vittnat om. 

Enligt tingsrätten har förskolläraren inte uppsåtligen uppträtt hänsynslöst mot pojken och därför ogillas åtalet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".