Kungsbacka

Boende på Pölagården är på personalens sida

Boende på Pölagårdens äldreboende i Åsa går nu ut till personalens försvar. Rut Olsson som har bott på Pölagården länge håller med om att det är orimligt att arbeta ensam på natten.

Personalen protesterade häromdagen mot planerna på att skära ner nattpersonalen från två personer till en ensam anställd som ska ha ansvar för 14 boende. Och nu kommer de som bor där med sitt stöd till personalen.

– En person på natten, att de kan ha mage att begära att en ska vara här inne för 14 stycken. De flesta behöver två för att förflytta sig. Det går inte för en person, det är omöjligt, såpass dåliga är de, säger Rut Olsson som har bott på Pölagården länge.

– Det är kanske två boende som kan klara sig själv med att komma på toaletten, men de andra behöver ha hjälp två stycken. Tänk om de ramlar. Det går inte för en person att få upp en sådan människa på något vis, fortsätter Rut Olsson.

För att få hjälp att lyfta en boende så får den ensamarbetande nattpersonalen vänta på att en mobil nattpatrull kan komma till Pölagården, något som enligt personalen kan ta en halvtimme eller trekvart.

Britt Bohlin som arbetar natt på Pölagården säger att inte ens om man fick bästa tänkbara utrustning med till exempel takliftar så skulle det fungera att arbeta ensam.

– Man bör vara två om du har ett hjälpmedel, en lift till exempel så ska du vara två på den, säger Britt Bohlin.

– Det fungerar aldrig med en person på natten, aldrig nånsin. Om det hade varit jag som hade varit anställd så hade jag vägrat, säger Rut Olsson.