Falkenberg

Företag lär sig om upphandling

Den offentliga sektorn är det många företag som vill göra affärer med, men då gäller det att lära sig mer om alla regler för upphandling. Därför arrangerade idag Falkenbergs kommun en utbildning för lokala företagare.

Mattias Larsson, företagsutvecklare på kommunens näringslivsbolag tror behovet av kunskap inom området är stort.

– Vi måste hela tiden bli bättre, jobba mer tight och förstå varandra. Idag får de träffas, och det finns mycket att hämta och lära och bli bättre på, men vi blir bättre hela tiden tror jag, säger Mattias Larsson.

Offentliga sektorn är en stor marknad för många företag, men det finns också regler för hur en upphandling ska gå till. Regler som inte alltid är så lätta att klara ut, och därför arrangerade idag Falkenbergs kommun ett seminarium med experter på området och intresset var också stort med mer än 60 företagare på plats.

Dom tider då ett lokalt företag kunde räkna med vissa fördelar för att ta hem ett anbud är förbi och idag ska alla som lägger ett anbud behandlas lika och därför är det idag viktigare än någonsin veta hur man ska göra.

– Jag tror att upphandleriet är en av de mest strategiska processerna som vi har i offentlig sektor att ta hand om den kommande tiden. Det handlar om företagspengar och det handlar om skattemedel. I den nya lagstiftningen som kommer öppnar man upp för konkurrenter att ifrågasätta befintliga avtal på ett helt annat sätt än förut, säger Henrik Lundahl som är kanslichef i Falkenbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".