Elise Zaidi och Per Sjövall har kämpat för att Taida Balaj (mitten) och hennes mamma ska få stanna i Sverige. Foto: Linda Ringi/Sveriges Radio.
Falkenberg

Utvisas trots rädsla för övergrepp i hemlandet

På måndag utvisas 15-åriga Taida Balaj och hennes mamma Emine från Falkenberg och Sverige till oroliga Mitrovica i Kosovo. Klasskamraternas protestbrev och stöd från Rädda barnen och klasslärarens hjälpte inte.

Inte heller påverkades beslutet av det faktum att Taidas pappa mördades av serber och att mamman ständigt hotas.

– Så nu är vi tvungna att åka tillbaka, så det är ganska svårt att åka tillbaka när man vet vad som kan hända, och lämna vänner och de som jag känner mig trygg med, säger Taida Balaj.

Det är först sedan Taida och hennes mamma kommit till Sverige för tre år sedan som mamman berättat för Taida om vad som verkligen hände i Kosovo. Sedan pappan mördats har mamman blivit våldtagen och ständigt hotad av serber, ibland blivit stannad på gatan och ibland har hoten kommit på telefon. Det har varit dödshot och att dottern ska bli våldtagen.

– Det känns jobbigt, för man tänker ju hela tiden; vad kommer hända med mig där nere, så jag är faktiskt orolig, både för min skull och för mammas skull.

Familjen Balaj sökte uppehållstillstånd både i Tyskland och Sverige på 90-talet, men fick åka tillbaka till Kosovo. 1999 var Taida fyra år då bröt kriget ut och serber kom inrusande hos familjen Balaj.

De tog pappan med sig och det var sista gången familjen såg honom. Många år senare hittades kroppen, han hade blivit mördad. Svts program Uppdrag granskning följde mamma Emines sökande efter sin man i ett program om följde upp vad som hänt asylsökande från Kosovo som fått avslag.

För att skydda sin dotter flydde Emine med dotter till Sverige för tre år sedan. Taida går i Tångaskolan och har trivts bra, lärt sig svenska snabbt och har vänner och bra betyg.

Men nu har det definitiva beskedet från Migrationsverket kommit, de får inte stanna. Anledningen är att det inte är någon fara menar migrationsverket. Men Mitrovica är oroligt.

Staden har många gånger varit skådeplats för våld och oro mellan Kosovos serber och albaner och i år har det varit dödskjutningar, mord och sprängningar med dödsoffer.

– Att Taida inte får stanna, det är faktiskt en skandal, säger Per Sjövall som är flyktingsamordare för Rädda Barnen i Falkenberg.

Han har försökt hjälpa den lilla familjen att få stanna i Sverige, men utan resultat.

– Det finns ju synnerligen ömmande omständigheter som är en av migrationsverkets paragrafer... Men det har migrationsverket inte tagit hänsyn till. vi är väldigt besvikna. Hanteringen av detta är mer eller mindre en skandal, säger Per Sjövall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".