Halmstad

Andersberg - sjukast i Sverige

Av de 38 stadsdelar i Sverige som regeringen pekat ut som mest drabbade av utanförskap, så mår invånarna på Andersberg i Halmstad allra sämst. Det enligt en redovisning till regeringen från Försäkringskassan.

I redovisningen pekas Andersberg ut som det område som har högst ohälsotal. Här har invånarna 22 dagar fler med olika former av sjukersättning än genomsnitts-svensken.

– Det är en siffra som alarmerande för oss och där vi vet att vi måste arbeta med särskilda aktiviteter för att få ner de här siffrorna, säger Helene Blomberg som är samordnare för det Lokala Utvecklingsavtalet för Andersberg i Halmstad.

Inom ramen för avtalet så har försäkringskassan arbetat nära tillsammans med vårdcentralen, enligt Helene Blomberg. Många av de här människorna som bidrar till siffran har ju kontakter på vårdcentralen så de har jobbat tätt tillsammans.

– Sen har vi ju jobbat med riktade insatser när det gäller sysselsättning och aktivering på området och det tror jag är modellen.

Även om ohälsotalet har sjunkit på andersberg jämfört med 2008, så är man sämst i landet och försäkringskassan meddelar nu det till regeringen.

– Jag kan ju inte säga annat än att det är tråkigt. Jag ser ju på Andersberg på ett annat sätt, samtidigt måste vi uppmärksamma det för det är då vi kan göra något åt det. Vi kan inte sopa det under mattan.

Vad ska ni göra nu?

Vi ska fortsätta göra det vi redan har gjort för vi har inte hållit på så länge så att vi kan se några fasta resultat. Sen tror jag att vi måste jobba med tryggheten i området, det är också något som påverkar hälsan.

Helene Blomberg lägger till delaktighet, trivsel, känslan av sammanhang och mycket annat som inte är kopplat till en vårdcentral.

– Då tror jag att vi kommer tillrätta med ohälsotalen också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".