Åleds- och Sennanborna skrattade när de fick höra att fastighetspriserna inte kommer att påverkas. Foto: Ingrid Arinell/Sveriges Radio.
Halmstad

Upprörda känslor om vindkraftsbygge

Energibolaget Triventus planer på att bygga en vindkraftspark intill bostadsområden i Åled och Sennan möter stort motstånd.

Gårdagens samråd på Hemvärnsgården i Åled lockade många upprörda grannar.

– För det första kommer hela miljön att fördärvas på grund av ljud. Hela vår horisont, vi kommer se det här. Det är bara att åka ner till Hishultsparken och kolla där. Det finns ingen där som är nöjd. På det här sättet så avfolkar du landsbygden, säger Patrik Hansen.

Kommer ni flytta härifrån om det blir vindkraft?

– Vi kommer ju inte få sålt det. Vem vill köpa nära en industripark. Idag bor vi ute i skogslandskapet, vi har det tyst på kvällarna vi har det lugnt, vi har valt det här. Men nu kommer vi ha en industripark som jobbar dygnet runt året runt precis runt huset. Tror det att vi blir irriterade, eller hur?

Värdet på våra fastigheter kommer att sjunka. Det var de som samlades i Hemvärnsgården igår övertygade om. En rapport som gjorts på uppdrag av branschorganisationen svensk vindenergi och energimyndigheten hävdar motsatsen.

Enligt den är priserna på småhus i närheten av vindkraftverk i regel inte alls lägre. När projektledare Johanna Ottosson på energibolaget Triventus nämnde det för dem som samlats på Hemvärnsgården möttes hon av skratt. De boende trodde nämligen att hon skämtade. En som blev upprörd var Jörgen Ankar.

– Ja, det kan man säga, helst när de står och fantiserar om att priserna på fastigheter inte ska gå ner när det kommer verk som är 150 meter höga som alltså är dubbelt så höga som Trade center inne i stan.

Vad tycker du om vindkraft?

– Vindkraft tycker jag säkert är en bra grej där det inte stör omgivningen.

Finns det någon sådan plats?

– Det finns det säkert uppåt kanske Norrland där det inte bor några människor, säger Jörgen Ankar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".