1 av 5
Foto: Nils Norling/Sveriges Radio.
2 av 5
Blastsorteraren. Foto: Nils Norling/Sveriges Radio.
3 av 5
Potatisblast. Foto: Nils Norling/Sveriges Radio.
4 av 5
Det är här det hamnar. Foto: Nils Norling/Sveriges Radio.
5 av 5
Foto: Nils Norling/Sveriges Radio.
Laholm

Potatisblast blir biogödsel

I takt med att efterfrågan på biogas ökar så blir konkurrensen om råvaror allt större. Just nu pågår jakten på nya råvaror att tillverka biogas av, och idag premiärvisades en helt ny lantbruksmaskin som sorterar bort potatisblast till biogastillverkning.

Jonas Wallin, som varit med och utvecklat den modifierade lantbruksmaskinen berättar hur den fungerar.

– Vi har en frontmonterad blastkross som kastar ut blasten åt sidan och normalt så tar man inte hand om blasten men vi har monterat ett transportband som för blasten åt sidan och till en potatistank, säger Jonas Wallin.

Från tanken transporteras sedan blasten till Laholms Biogas där det ska förädlas och bli biogas eller biogödsel. 

Allt som man kan göra biogas av är hårdvaluta just nu. I Falkenberg har man exempelvis börjat samla in hushåll och företags matavfall till biogastillverkning. 

Och det gäller att vara påhittig och tänka nytt om man ska kunna konkurrera i biogasbranschen, säger Henrik Andersson som leder potatisblastprojektet.

– När vi började diskutera potatisblast så kändes det som att någon annan borde ha prövat det innan, men när vi har undersökt det så finns det ingen så det är unikt.

Blastsorteringen ser brutal ut, men man ska inte behöva oroa sig för huvudprodukten på åkern, potatisen.

– När vi har testat här så fungerar det med vår lilla prototypmaskin och potatisen har klarat sig bra, säger Henrik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".