1 av 2
Folk kastar mindre i soptunnorna om man tar betalt per kilo, konstaterar avfallschef Bengt Borg. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
2 av 2
Falkenbergs kommun kan gott prova att väga soporna, tycker Solveig Henriksson i Morup. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio Halland.
VARBERG

Vägda sopor kan få fler att sortera

Varbergsborna slänger cirka 20 procent mindre i soptunnan än Falkenbergsborna. Det visar siffror från det kommunala renhållningsbolaget Vivab. I 15 år har invånarna i Varberg betalat kilopris för sina sopor. Om även Falkenberg börjar ta betalt efter hur mycket folk slänger i, skulle nog fler kompostera.

Det beror mest på vägningen anser Bengt Borg på Varbergs och Falkenbergs gemensamma renhållningsbolag Vivab.

– Det finns fortfarande en klar och tydlig tendens att vikten gör att det blir mindre sopor.

I Varberg har man vägt soporna i 15 år och man är fortfarande ensamma i Halland om det. Redan under de första försöken i Tvååker minskade sopmängderna med cirka 25 procent. Det är nästan lika stor skillnad är det i dag mellan Varberg och Falkenberg.

En genomsnittlig Falkenbergare la förra året cirka 20 procent mer sopor i tunnan än en Varbergare, där man alltså betalar per kilo avfall. Visst finns det andra faktorer som kan förklara en del av skillnaden. Falkenberg har till exempel mera villabebyggelse än Varberg, och folk som bor i villa brukar producera mera sopor. Men det mesta beror säkert på att soporna vägs i Varberg tror Bengt Borg.

– Den största vinsten är att folk komposterar och tar hand om sina egna sopor. Det är den största anledningen.

Om också Falkenberg ska införa vägning av sopor är en politisk fråga - alla boende måste tillsammans betala vad det kostar att utrusta sopbilarna med vågar och se till att de väger rätt, till exempel. Men för den som kastar mindre i den vanliga soptunnan kan det ändå bli billigare.

Så kanske blir det vägning även i Falkenberg eller andra Hallandskommuner på lite sikt.

– Ja, men det måste finnas en politisk vilja och samstämmighet och vi måste få ett uppdrag att utreda det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".