Varberg

Ingen vill ha ansvar för butiksmedicin

Nu är det snart ett år sedan butikerna fick rätt att sälja receptfria läkemedel, men fortfarande är det ingen som tagit tag i tillsynen i många halländska kommuner. I Varberg bråkar de politiska nämnderna om vem som egentligen skall ta på sig den här nya arbetsbördan

Här var det först tänkt att miljö- och hälsoskyddsnämnden skulle sköta detta, men sen ändrade sig kommunledningen och föreslår nu kommunstyrelsen att lägga ansvaret på socialnämnden.

Båda nämnderna tycker att den andra nämnden är bättre lämpad att sköta tillsynen av receptfria läkemedel.

Socialnämnden anser mot bakgrund av att miljö o hälskyddsnämnden tidigare hade kontrollen av nikotinläkemedel, att det är hälsoskyddsinspektörerna som är bäst lämpade.

Medan miljö o hälsoskyddsnämnden tycker socialnämnden är mer lämpad eftersom dom ändå har tillsynen över försäljningen av folköl och tobak.

Kommunerna får fritt besluta om hur tillsynen ska skötas och i Halland har vissa kommuner som Falkenberg och Halmstad fastnat för socialnämnden, medan andra som Hylte och Kungsbacka tycker att miljö- o hälsa är mer lämplig.

Många vill också ha en samordning av tillsynen i butikerna. Det fick kommunledningen i Varberg att föreslå socialnämnden. Något som sen också kommunstyrekse och fullmäktige ska klubba igenom senare i år.

Men varför har det tagit så lång tid att klara ut den här frågan, när man redan för ett pår sedan visste att försäljningen av receptfria läkemedel skulle tillåtas?

Så här svarar kommunjuristen i Varberg Anders Eriksson:

– Vi började med ett resonemang för att få en av nämnderna ta på sig ansvaret, men tyvärr så lyckades vi inte med det. Men jag tror inte vi är ensamma om den här problematiken i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".