Polisen i Halland håller en presskonferans angående den inbrottsvåg som har varit. Foto:Martina Nyström/Sveriges Radio.
Halland

Polisen vill bryta inbrottstrenden

Varje höst ökar antalet inbrott och nu vill polisen bryta trenden genom förebyggande åtgärder. Främst genom information till allmänheten och grannsamverkan.

Kommisarie Peter Eriksson är processledare för brottsförebyggande verksamhet:

– Grannsamverkan är något som vi vill slå ett slag för. Det innebär  att de boende i ett kvarter eller om det är i en trappuppgång i hyresfastigheter, slår sig samman och får ett utbildningspaket och kommer överens om vad man ska hjälpa varandra med. Det kan vara allt från att skotta snö, klippa gräset, tömma brevlådan och så vidare.   

– Vi ska göra en insats mot inbrott i bostad och den ska vi göra från oktobers början till slutet på januari 2011.

 Varför gör ni det här?

--Vi har ju sett en trend att varje höst någon gång i september, oktober så ökar antalet inbrott markant och nu ska vi försöka ligga lite grand på förhand så vi ska kunna försöka bryta och plana ut den här kurvan.

Hur ska ni kunna bryta trenden?

--Vi har avgett en särskild resurs som med ett antal poliser som kommer jobba på heltid mot just inbrott i bostad.

Det här med inbrott, klassas dem som ett vanligt brott i vardagsbrotten nu?

– Ja, alltså det finns ju ett uttryck, det som är mängdbrott eller vardagsbrott. Till viss del får man väl säga att detta är ett mängdbrott, vardagsbrott. Men samtidigt så är det ju för den enskilde som det drabbas är ju detta ett fruktansvärt brott, säger Peter Eriksson.

Har prioriteten ändrats var man placerar just inbrott?

--Till viss del har det nog gjort det. I och med att vi har den här satsningen nu så är det ju för att vi har större fokus på det för vill minska antalet inbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".