Halland

Färre skadade i trafiken

Antalet skadade i trafiken i Halland har minskat kraftigt i år. Mer än 100 personer färre har skadats, jämfört med de första nio månaderna förra året. Det beror på flera saker menar Tomas Bergbom trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket i Göteborg.

– En väldigt viktig förklaring är att det skett en trafikminskning i hela Sverige, säger Tomas Bergbom.

Sedan har vägarna förbättrats och bilarna blivit bättre säger Tomas Bergbom. Orsaken till att hastigheten har minskat på vägarna kan vara flera orsaker. Dels sänkta hastighetsbegränsningar, hastighetskameror och så kanske trafikanterna tar mer hänsyn till trafikreglerna.

– Allt det tillsammans gör att man får ett väldigt bra resultat, säger Thomas Bergbom.

Och resultatet är att cirka 440 personer har skadats i trafiken i år jämfört med 550 samma period förra året. Antalet döda hittills i år är nio personer, vilket inte är någon minskning.

Framtiden är oviss när det gäller trafikskadade eftersom den förbättrade konjunkturen medför mer trafik.

– Historiskt har det varit så att när trafiken ökar väldigt mycket så går antalet svåra olyckor upp igen, säger Thomas Bergbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".