Kungsbacka

Löftadalens folkhögskola fyller 50 år

Idag fyller den nordligaste av Hallands två folkhögskolor 50 år, nämligen Löftdalens skola i Åsa, söder om Kungsbacka.

Marianne Ridderstad har på olika sätt varit med alla dessa år. Hennes pappa var skolans förste rektor.

– Starten var viktig för Norra Halland, tycker jag. Skolan erbjöd allmänna kurser för folk som bodde runt omkring, säger hon.

Sandra Särnwald, informationsansvarig på Löftadalen, tror att många söker sig till folkhögskola för att få studiero, för att miljön är lugn och fin.

– Jag ska inte säga att vi avskärmar oss från omvärlden, men vi kan i alla fall hålla oss undan ett tag och ändå tänka på omvärlden, säger Sandra Särnwald.  

– Folkhögskolan tror jag alltid är modern. Vi lyckas anpassa oss när det gäller vårt utbud och försöker spegla dagens samhälle, säger hon.

Från början skulle folkhögskolans eleverna utbilda sig för att ta hand om sina medborgerliga rättigheter. Något som Sandra Särnwald menar är lika aktuellt idag, även om den information man behöver idag vara annorlunda jämfört med hur det var förr.

– Det är fortfarande samma idé, att man ska bli en bra samhällsmedborgare och våga bli en röst ute i samhället, säger Sandra Särnwald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".