Varberg

Nu lanseras mikrolån för kreatörer

På torsdag arrangerar Creative Destination Halland, CRED, en basar på Campus Varberg där man också tagit fram ett koncept som kan liknas vid mikrolån, ett lån som förekommer i många utvecklingsländer. Cred jobbar med att skapa förutsättningar för tillväxt inom kulturella och kreativa företag och vill på det här sättet ge skapande personer ett grundkapital.

Kreatörerna som visar upp sig på basaren får möjligheten att marknadsföra sina idéer för att få folk att satsa pengar på dem.

Man kan alltså investera i en talang man tror på, genom att köpa en andel av den personens idé.

Upplägget är ungefär densamma som vid mikrolån. Intresserade kan  köpa en andel, kanske en tjugondel för 500 kronor, och sedan skriver man ett kontrakt där det finns en förutbestämd utlåningstid.

– Ibland lägger jag några hundralappar på travet och där brukar jag oftast inte få några pengar tillbaka. Här kan pengarna få lite längre liv om jag satsar på en duktig talang som jag kan följa under ett års tid, säger Anders Hultén, projektkoordinator på Cred.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".