Carl-Fredrik Graf (M) och Roger Orwén (MP). Foto: Linda Thulin/Sveriges Radio
Halmstad

Alliansen och MP regerar Halmstad tillsammans

Nu är det klart att det blir de fyra borgeliga allianspartier som tillsammans med Miljöpartiet kommer att styra Halmstads kommun under de närmaste fyra åren.

Partierna får tillsammans 37 av de 71 mandaten i fullmäktige. Men har krävts tuffa förhandlingar för att få ihop en kommunregeringen efter det jämna  valresultatet.

– Ja, det har naturligtvis varit tuffa förhandlingar. Vi har hållit på i två veckor och det är ju inte enkelt att på detta sättet få fem partier att dra åt samma håll men förhandlingarna har förts i mycket god och konstruktiv anda och det har gjort att vi har kommit fram till ett bra resultat, säger Moderaten Carl- Fredrik Graf som kommer att fortsätta som kommunstyrelsens orförande.

De fyra allianspartierna hade att välja mellan ett minoritetsstyre tillsammans med SPI, eller ett majoritetsstyre tillsammans med MP, vilket förstås gav miljöpartiet ett ganska bra förhandlingsläge, och det var nog mer än en som trodde att det skulle presenteras ett så kallat tusenkort inom kollektivtrafiken idag. Så blev det däremot inte.

– För oss har det varit så att 1000-kortet är ett sätt, men vi har haft med oss hela tiden att ökad turtäthet och kortare restider är ett annat lika viktigt sätt. Så att det vi hittade här var en rimlig kompromiss tycker vi, säger Miljöpartiets Roger Orwén.

Rent valtekniskt får miljöpartiet ingen kommunrådspost, de går till Folkpartiet och Centerpartiet, men istället får man ordförandeposten i två nämnder samt i kommunala bolaget HEM, Halmstad Energi och Miljö. Ett tungt uppdrag som Moderaterna lämnar ifrån sig till Miljöpartiet.

– Vi tänker så här att i en uppgörelse där fem partier ingår så måste man kunna visa tillit och förtroende till alla delar och det innebär att inget parti är exkluderat från någon post, säger Carl Fredrik Graf.

Frågan är om det kommer bli någon ändrad inriktning på HEM när Miljöpartiet får ordförandeposten.

– Det är svårt att säga nu, men vi får se. Vi kommer naturligtvis att jobba än mer för att få in förnyelsebara bränslen och ställa om från Fossila, säger Roger Orwén från Miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".