Falkenberg

Ytterligare en politiker anställs

Falkenberg får ytterligare en anställd politiker, utöver de två man har idag. Det är ett av resultaten när förhandlingarna mellan de fyra allianspartier som ska regera ihop nu är klara.

Centerpartiets Marie-Louise Wernersson stannar som kommunstyreslens ordförande, men utöver det inrättar man också en halvtidstjänst som kommunråd. Den tjänsten går av allt att döma till moderaten och Fegenprofilen Claës-L. Ljung som nu får en ny inriktning på sin karriär:

– Jag blev plötsligt anställd. Jag har levt ett liv som egenföretagare i alla år. Så det är klart att det är ett stort steg.

Hur ska du hinna med?

– Ja, där är ju 24 timmar på ett dygn och jag behöver inte sova alla. Det brukar bli sena kvällar och jag står upp tidigt på morgonen. Då räcker tiden, säger Claës-L. Ljung.

Tidigare har två politiker varit heltidsanställda i Falkenberg, en från den styrande sidan och en från oppositionen. De senaste åren har det diksuterats om man kanske behöver en halvtidstjänst till i takt med att kommunen växer. När nu Moderaterna blev nästan exakt lika stora som Centerpartiet så föll det sig naturligt att de får en halvtidstjänst som kommunråd. Tjänsten kostar egentligen ingenting eftersom den innebär uppdrag som Claës-L. Ljung annars hade fått ersättning för som motsvarar en halvtid.

Däremot gör man en annan förändring där man minskar antalet ledamöter i nämnderna och istället höjer arvodena, något som kostar cirka 300 000 kronor om året. Men en arvodeshöjning är nödvändig, säger Marie Louise Wernersson:

– De som har uppdrag ska ha rimliga villkor för det har blivit lite svårare att få ledigt från sina arbeten och man gör en uppoffring när man, mitt i karriären på den civila arbetsmarknaden, tar ett politiskt uppdrag, säger hon.

– Det är viktigt att vi har bra villkor för dem som vill åta sig det här politiska uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista