Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halmstad

Planerna på stort köpcentrum sinkas

Planerna på att bygga köpcentrum och höga hyreshus vid Slottsmöllan i Halmstad riskerar att både försenas och fördyras. Orsaken är att miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad kräver att det görs en miljökonsekvensbeskrivning av området.

Byggnadsnämnden ansåg att det räcker med en miljöbedömning, det vill säga en mindre omfattande variant, men miljö- och hälsoskyddsnämnden kräver en rejäl utredning av miljökonsekvenserna.

Sven Jägervall är folkpartistisk ordförande i nämnden: 

– Vi tillstyrker förslaget under förutsättning att en miljökonsekvensbeskrivning görs. Det innebär i praktiken att det är ett starkt argument men det är inget veto, vi förbjuder inte verksamheten.

Enligt miljö och hälsoskyddsnämnden finns det flera olika skäl till att göra en miljökonsekvensbeskrivning i samband med planerna kring Slottsmöllan. 

Det handlar om risken för att marken vid det gamla tegelbruket är förorenad. Dessutom ligger området nära E6 och norra avfarten där det sker både farliga godstransporter och förekommer mycket buller. I området finns också en deponi och en bensinstation och man kommer också att behöva anlägga en återvinningsstation. Och om man inte förutser problem och klagomål innan det byggs, så kan det ställa till det i efterhand istället menar Sven Jägervall.

– Det innebär att vi i senare skede går in med förelägganden om att åtgärda de brister som eventuellt kan inträffa, därför anser vi att det är viktigt att redan nu ta reda på vilka problem som finns.

Detta innebär att planerna kan försenas och fördyras.

– Vår roll som tillsynsmyndighet är att ta ställning till frågor utan beaktande av eventuella kostnader, säger Sven Jägervall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".