VARBERG

Snart slut på onödiga larm runt Ringhals

De boende i området runt Ringhals ska inte längre störas av ovidkommande larm. Sveriges Radio tar nu fram en ny och mer träffsäker variant av de radiomottagare som varnar vid en olycka.

– Vi har kommit fram till att en ny apparat ska tas fram och vara klar 2012, och Sveriges Radio har fått i uppdrag att lösa den tekniska delen, berättar Anders Kollman på Länsstyrelsen i Kalmar.

Det har hänt flera gånger att boende kring Ringhals har fått ovidkommande larm på de så kallade RDS-apparater som de har i sina hem för att snabbt få veta om det händer en kärnkraftsolycka.

Exempelvis vid en industribrand i Nödinge norr om Göteborg för ett par år sedan blev folk runt Ringhals väckta i onödan.

Liknande onödiga larm har skickats till boende runt kärnkraftverket i Oskarshamn. Nu har Länsstyrelsen och Sveriges Radio kommit överens om att en ny och bättre RDS-apparat ska tas fram, så om två år ska problemet vara ur världen.

– Vi ska köpa in nya apparater till de tre kärnkraftslänen som gör att man har en annan kod när man trycker ut RDS-varningar runt kärnkraftverken.

– Så det kommer aldrig att bli så här mer i fortsättningen, säger Anders Kollman på Länsstyrelsen i Kalmar.

Johanna Lindblad Ahl
Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".