Att inte ta ut raster kan få konsekvenser både för patienter och för de anställda. Foto: Petra Dahlberg/Sveriges Radio Skaraborg.
Halland

Vårdanställda hinner inte ta rast

Vårdanställda i Halland uppmanas på måndagen att ta rast. Det är vårdförbundet som har märkt att deras medlemmar inte hinner ta ut sina raster som de har rätt till.

– Vi ser att man på många ställen slarvar eller så är det så att organisationen inte tillåter att man tar ut sin lagstadgade rast. Det är helt enkelt en ratskampanj, säger  Gunnel Persson som är ordförande Vårdförbundet Halland.

Det är pressad arbetsorganisation med ständiga överbeläggningar och slimmad bemanning som gör att medlemmarna i Vårdförbundet inte hinner ta ut sina raster. Gunnel Persson säger att det får konsekvenser både för patienter och för de anställda.

– Det är dels kopplingen till säker vård. Våra medlemsgrupper arbetar i en intensiv miljö. För att förhindra vårdskador så måste man ha möjlighet att ta ett avbrott i den dagliga verksamheten. Men också för att vara hälsosam och kunna hålla i ett helt yrkesliv.

Att uppmaningen går till just medlemmarna och inte arbetsgivarna, beror på att arbetsgivarna enligt lagen lägger in raster i schemat.

– Organisationen och verksamheten är sådan att det kanske inte gör det möjligt att man tar rast. Det innebär kanske att man tar en paus. Man sitter i lunchrummet och kastar i sig mat medan telefoner ringer och anhöriga söker patienter. I vår mening är det inte rast. Det är en paus. Jag känner inte att arbetsgivarna motverkar utan det är organisationen och flödet som gör det.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".