Falkenberg

Taktik håller vildsvinen kvar i skogen

1:32 min

Målmedveten satsning på samarbete mellan markägare och jägare och genomtänkt taktik har kraftigt minskat vildsvinens skadeverkningar på åkrar och i trädgårdar i trakten av Abild öster om Falkenberg.

Samtidigt har jägarna blivit mer effektiva, senaste jaktåret sköts över 200 grisar i området som är ungefär en kvadratmil stort. Hemligheten är bland annat att vara kompis med ledarsuggan.

Christer Stensson, markägare och jägare, berättar hur det fungerar:

– Så fort grisarna har varit ute på åkern så ringer man till sitt jaktlag och då får de komma ut och sätta sig och skjuta en kulting. 

Men om man skjuter en kulting, kommer inte de andra tillbaka nästa dag då?

– Nej, inte under förutsättning att ledarsuggan är med. Vi är väldigt rädda om ledarsuggor, det är dem vi jobbar ihop med för att få dem så störningsbenägna som möjligt. Suggan kommer inte tillbaka på ungefär tre veckor om hon har mist en kulting på den platsen.

Så nu är vildsvinen inne i skogen, hur får ni dem att stanna där?

– Vi har foderautomater, och de försöker vi hålla så långt från växande grödor som möjligt så att de ska ha sysselsättning inne i skogen. Och där jagar vi inte, säger Christer Stensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista