Halland

"Det är en mediacirkus"

"TV4 har väl inte tänkt ta hand om våra barns framtid?"
1:41 min

Gymnasiemässan som ska vägleda eleverna i deras gymnasieval är ett mediajippo. Det stora evenemanget som sedan förra året arrangeras av TV4, får nu hård kritik. Under mässan passar tv-kanalen på att marknadsföra programmet Idol med idolstjärnor som uppträder. Studievägledaren Ingela Holmqvist på Östergårdsskolan i Halmstad tycker att det är ett oseriöst sätt att informera ungdomarna om framtiden.

– Kommunen har inte anordnat en egen mässa, utan släpper iväg våra barn till en mediacirkus som ska visa dem vad deras framtid är, säger Ingela Holmqvist.

Vad tyckte eleverna förra året?

– Det var en katastrof, tyckte de. De skrattade när de kom hem. Det var jättehög musik, en cirkus helt enkelt. Det var inte seriöst och det ser våra barn, säger hon.

Förr har gymnasiemässorna varit på kommunnivå och arrangerats av kommunerna. Men nu kan alla elever i Halland söka sig till vilken skola som helst i länet och behöver kunna få information om alla skolor och därför behövs en stor mässa som alla nior i länet besöker.

Redan förra året arrangerade TV4, på eget initiativ, gymnasiemässa i Arenahallen i Halmstad.

Årets mässa hålls i november och alla kommunala skolor och nästan alla fristående skolor kommer att finnas på plats. Och så TV4 som arrangerar alltihop och står för underhållning med idolstjärnor som uppträder.

– TV4 har väl inte tänkt ta hand om våra barns framtid. Det är inte därför de är där. De passar på att vara på mässan eftersom det är mycket ungdomar där, och slå ett slag för Idol. Det är deras budskap och det vet våra barn, säger Ingela Holmqvist.

– Det är inte seriöst. Jag tycker inte att man ska lägga våra barns framtid  i TV4 och Idols händer. Det här är deras första stora sak som de går på detta året, deras öppning inför gymnasiet och gymnasievalet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".