Motståndet ökar mot vindkraft samtidigt som riksdagen har satt upp mål om en kraftig utbyggnad de närmaste tio åren. Foto: Scanpix.
Halland

Vill skärpa regler för bullernivåer

"Vi tar för lite hänsyn"
1:06 min

För att få lokalbefolkningen mer positivt inställd till vindkraft har nu den halländske riksdagsledamoten och kristdemokraten Lars Gustafsson motionerat om strängare regler för bullernivåer från vindkraftverk.

Motståndet ökar mot vindkraft bland landsbygdsbefolkningen samtidigt som riksdagen har satt upp ett mål om en kraftig utbyggnad de närmaste tio åren.

Lars Gustafsson menar att ljudet påverkar de som bor nära vindkraftverk mer än vad bullermätningarna visar.

– Vid viss sorts väderlek och på vintern så är det högre ljud som tränger fram till bostäderna än när man gör den vanliga mätningen. Det kan till och med bli dubbelt så höga ljudnivåer i huset, säger Lars Gustafsson. 

Går det att göra någon utbyggnad om man skärper gränserna?

– Det är hundra procent mer som har ansökt om att bygga vindkraftverk än vad som finns i riksdagens plan för utbyggnad, så visst finns det utrymme i vårt glesbyggda land.

Lars Gustafsson jämför diskussionen om vindkraftverkplacering med turbulensen kring slutförvaring av kärnavfall.

– Jag vill inte ha en ny situation kring vindkraften som ger långvariga diskussioner och tvister, om vi ska göra en energiomställning så måste vi göra det i samklang med de människor som påverkas och det tar vi för lite hänsyn till i dag, säger Lars Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".