Anna Wallander, en av initiativtagarna till en lokalgrupp för Ungdom mot Rasism. Foto:Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Halmstad

Unga engagerar sig mot rasism

"Rasism har blivit vanligare"
1:37 min

Ett gäng unga i Halmstad startar nu en lokal grupp inom organisationen Ungdom mot Rasism. Antalet medlemmar i organisationen har ökat  från 3000 till 3500 under det senaste året.

– Vi har märkt att det har blivit vanligare bland ungdomar med rasism och att det inte tas på så stort allvar som det borde göras. Vi tyckte att man måste göra något mot det, säger Emma Wallander som är en av de unga som har startat gruppen i Halmstad.

Emmas Wallander går andra året på gymnasiet och hennes vilja att engagera sig växte när hon var på en föreläsning om rasism på ungdomshuset Nolltrefem med Dogge Doggelito och medlemmar från Ungdom mot Rasism.

– De var där och pratade och visade siffror och statistik som vi blev chockade över. Vi tänkte att det får inte vara så. Då kände jag att jag måste göra något mot det och det var nog många där som kände samma sak.

Sverigedemokraternas framgångar i valet är en också en anledning till att allt fler vill markera sitt avstånd mot värderingar som strider mot deras egna.

– Jag tror att det har en mycket stor betydelse. Vi måste göra något åt det innan det är för sent.

I Halmstad består nu lokalgruppen av 5- 6 personer som ska bilda en styrelse och börja planer vad de vill göra framöver. Emma Wallander tror att det är viktigt att prata om rasism redan i tidiga åldrar, hon vill gärna komma ut och prata i lågstadieskolor.

– Jag har märkt att det är många i åldern 6 till 7 år som säger ord och inte förstår innebörden av det. Om man säger något och inte förstår innebörden av det betyder det inte att det inte sårar. Om man lär sig att det är fult, precis som man lär sig att man inte får slå någon, om man lär sig det i ung ålder gör man inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".