Fler bilförare borde uppdatera sina kunskaper i halkkörning. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Halmstad

Fler bör uppdatera halkkörningen

"Det ger en tankeställare"
1:40 min

Nu i början av vintersäsongen är det många bilförare som kör i halt väglag med sommardäck och därför riskerar att råka ut för en halkolycka. På Kristineheds trafikövningsbana har de märkt av ett ökat intresse av personer som vill pröva på att göra halkbanan igen.

Fler bilförare borde uppdatera sina kunskaper i halkkörning. Det säger Marie Sjösten på Kristineheds trafikövningsbana i Halmstad.

– Fler vill komma och pröva halkbanan, många som byter bil vill gärna komma och testa, säger Marie Sjösten. 

Får man göra det då?

– Ja, om vi har tid, de som ska ta körkort går före.

Det är nog många som glömt hur det känns när man sladdar ordentligt. Roger Bengtsson, driftsansvarig på Kristineheds trafikövningsbana och trafiklärare i grunden tycker det vore bra om fler vuxna körkortsinnehavare fick möjlighet att göra riskutbildningen som alla körkortsaspiranter gör.

– Jag tror att det är någonting som borde återkomma. Både de som ska ta körkort och de som har haft körkort i många år säger att det ger en tankeställare. Problemet är bara att det inte finns så många trafikövningsplatser så att det skulle kunna svälja alla som har körkort om det skulle bli obligatoriskt att det här skulle återkomma, säger Roger Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".