Donationsveckan

"Människor dör i donationskön"

1:45 min

Det är lättare i teorin än i praktiken att säga att man vill donera organ, det säger nyligen levertransplanterade Marianne Lindberg apropå donationsveckan som nu pågår. Hon tror inte att särskilt många diskuterar frågan med sina anhöriga.

Marianne Lindberg tror att anledningen till att fler inte donerar sina organ, beror på att man gärna undviker att prata om svåra saker, som till exempel död och organdonation:

– Men om vi vågar närma oss ämnent någon gång så tror jag att benägenheten kanske skulle öka, säger hon.

En stor majoritet av svenskarna är postiva till organdonation. Men det innebär inte att det blir ett självklart val för den som förlorat en nära anhörig.

– Det kan jag tänka mig beror på att man inte pratat om saken, säger Marianne Lindberg.

Den förste oktober i år väntade 750 personer på ett nytt organ och till och med den 30 september hade 90 organdonatorer dött.

– Det är viktigt att veta att köerna för organ har blivit ännu längre nu, eftersom antalet donatorer har minskat. Och därför vill jag argumentera för att man ska tänka igenom den här frågan och om möjligt anmäla sig som donator, säger Marianne Lindberg.

– Man ska veta att det är människor som dör i donationskön där väntetiden blir för lång.

Fråga

Kan du tänka dig att donera dina organ när du dör?

Donationsrådet anordnar den här veckan donationsveckan. Vår reporter Sara Leverin gav sig ut för att fråga några Halmstadbor: Kan du tänka dig att donera dina organ när du dör?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista