Stig Nordlander tycker att avloppsanslutningen till hans hus är onödig. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
KUNGSBACKA

Tvingas ansluta sig till avloppsnät

Om några veckor ansluts ett 50-tal villaägare i Ekekullsområdet i Kullavik mot sin vilja till kommunens avloppsnät. Då får de också en räkning på flera 100 000 kronor i anslutningsavgift. Stig Nordlander och hans familj anser sig inte behöva kommunalt avlopp.

– Vi har inget behov av det i och med att vi har allt ordnat redan innan, så det känns absolut som ett tvång, säger Stig Nordlander.

Att ansluta sig till avloppsnätet kommer att kosta honom mellan 350 000 och 400 000 kronor. Och det fastän Stig  Nordlander och hans fru redan har en egen lösning.

– Vi har en sluten tank och en djupborrad brunn. Det har vi haft de senaste 25 åren. Det fungerar alldeles utmärkt. De tömmer tanken en eller ett par gånger per år.

I villaområdet i Kullavik har avloppsfrågan varit het i många år nu. Några enstaka hushåll vill ha kommunalt avlopp, men de flesta har precis som familjen Nordlander redan ordnat med enskilda avlopp och vill inte tvingas betala för något som de inte anser sig ha nytta av. Särskilt inte nu när Kungsbacka har bland de högsta anslutningsavgifterna i Sverige.

Länsstyrelsen har drivit igenom att Kungsbacka kommun måste ordna avlopp i området och kommunen anser sig ha lagen på sin sida.

Utgångspunkten inför tekniska nämndens möte i går kväll var att inte gå villaägarna till mötes. De måste ansluta sig och betala, inte bara för vanligt avlopp utan också för dagvatten, vilket är helt onödigt, enligt Stig Nordlander:

– Jag har ju två stora dammar i trädgården som sväljer mycket vatten och fungerar som en buffert. När det regnar så fylls de på, och efter hand dricker träden upp det som blir överflödigt, så har jag har aldrig haft några problem.

Husägarna måste visserligen inte dra rör på sina tomter ut till kommunens dagvattenledning, däremot har kommunen hittills sagt att de ändå måste betala för investeringen. Och det kan bli mer än vad vissa klarar av.

– Jag har råd att betala, det är inte där skon klämmer. Men det finns andra fastighetsägare, som sommarstugeägare och pensionärer. De kanske blir tvungna att flytta härifrån för att kommunen lägger ner avlopp. Det tycker jag är skrämmande, säger Stig Nordlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".