Bitte Rosén Nilsson och Jessica Johansson arrangerar klimatmässa i Hylte. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio
Hylte

För ett ännu klimatsmartare Hylte

"Vi är bäst av kommunerna i Halland"
1:36 min

Hylte kommun är framgångsrika när det gäller att minska koldioxidutsläppen. Det uppmärksammas i dag med en klimatmässa på Forum i Hyltebruk, där målet samtidigt är att göra invånarna i kommunen mer miljömedvetna.

– Vi vill helt enkelt att Hylteborna ska bli ännu bättre på de här vardagssakerna som man kan tänka på. Både när det gäller att äta, åka och bo klimatsmart. Och sen vill vi visa att vi ligger bra till i Hylte kommun, för vi har redan minskat våra koldioxidutsläpp med 46 procent och det är bäst av kommunerna i Halland, säger Bitte Rosén Nilsson är miljöstrateg på Hylte kommun. 

En stor anledning till Hyltes minskning av utsläpp är att bruket, Stora enso, har gjort en stor energiomställning mot förnybara bränslen. Och kommunen har fått bort oljeuppvärmningen från snart alla sina lokaler. En klimatmedveten kommun alltså, men frågan är hur insatta kommunens invånare är. 

– Hylteborna är väl som folk är mest, men genom den här mässan vill vi inspirera och ge tips om vad man kan göra själv, säger Bitte Rosén Nilsson.

Bland annat kan besökarna provköra miljöbilar, smaka klimatsmart mat och gå tipspromenad med fina klimatsmarta priser. Dessutom har skolbarnen i kommunen tänkt till om miljön och resultatet av deras tankar ställs ut i form av bilder och texter på mässan.

Jessica Johansson ingår också i gruppen som arrangerar mässan:

– Några från årskurs tre de har ritat lite och sagt att man ska äta svenska äpplen istället för bananer som odlas utomlands. De vill också att vi ska cykla mer och samåka mer, eller ta bussen, säger Jessica Johansson.

– Och många är väldigt innovativa i sina teckningar och ritar spårvägar uppe i luften och jag tror att man tänker mycket i det här kollektivåkandet i alla fall, i framtiden, säger Bitte Rosén Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".