Besparingar försenar släckningsarbete

Ingen stege för att hämta folk ur ett brinnande hus, eller för lite vatten för att släcka en brand effektivt. Så kan det bli i Kungsbacka om de besparingar som föreslås inom räddningstjänsten blir verklighet. Enligt förslaget ska bemanningen på brandstationen i Kungsbacka minskas med en person i varje skift jämfört med i dag.

De brandmän som blir kvar räcker för att bemanna bilen med rökdykare, men inte för att också få med sig en tankbil eller en stegbil, som i stället måste skickas efter från en annan brandstation, något som tar extra tid. Brandmästare Bengt Axgren i Kungsbacka befarar att räddningsledaren tvingas göra svåra prioriteringar när det gäller att rädda liv.

Kungsbackas centerpartistiske kommunalråd Ulf Persson, som också sitter i den politiska ledningen för räddningstjänsten i Göteborgsområdet, säger till P4 Radio Halland att de besparingar som diskuteras kan innebära kraftigt försämrad säkerhet. Han säger att Kungsbacka tänker föreslå att alla kommuner som ingår i räddningstjänsten i Storgöteborg ska betala lite mer än i dag. Om inte det går kan det bli aktuellt att Kungsbacka kommun ensam betalar för att få behålla bemanningen av stegbil och tankbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".