HALMSTAD

Ceremoni välkomnar nya medborgare

För tredje året i rad bjuder Halmstad Kommun, idag på FN-dagen, in årets nya svenska medborgare till en cermoni i Rådhuset. En viktig dag för de Halmstadbor som fått svenskt medborgarskap ,säger Nakisa Khorramshahi, utvecklingsstrateg på kommunen.

– Jag tror att det är en väldigt stor dag för dem och utvärderingar visar att dem som varit med har varit väldigt stolta, säger Nakisa Khorramshahi.

Det är fler än 230 Halmstadbor som fått svenskt medborgarskap, men bara drygt 50 som tackat ja till ceremonin. Varför är det så få?

– Man kanske inte vill komma, helt enkelt. Det kan vara så att man inte riktigt förstår vad ceremonin innebär. Det jobbar vi också på, att försöka förmedla vad ceremonin är för dem som inte kommer.

Förutom mat och en rundvandring i rådhuset bjuds dom nya svenskarna i Halmstad på körsång och trolleri av en clown och där också landshövdingen och kommunfullmäktiges ordförande ska hålla anföranden och hälsa välkommen.

Många andra kommuner har valt att förlägga sina välkomstcermonier till nationaldagen den 6 juni,medan man i Halmstad alltså valt FN-dagen vilket Nakisa Khorramshahi är väl så bra.

– Ja, med tanke på att FN-dagen fokuserar mycket på de medborgerliga rättigheterna. Medborgarskapet innebär rättigheter och skyldigheter, så symboliskt ligger det i linje med FN-dagens syfte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista