Hylte

Ovisst vem som ska styra

Oklart vem som får makten i Hylte
1:47 min

Över en månad efter valet är det fortfarande osäkert vilket politiskt block som kommer att styra Hylte kommun de närmaste fyra åren. Kommunens Väl har en nyckelroll som vågmästare.

Precis som i förra valet är det i Hylte som politikerna ännu inte kommit överens om vilka som ska få styra i kommunen kommande mandatperioden. Socialdemokraternas ordförande i Hylte, Michael Arnström, kan konstatera att förra valets segdragna förhandlingar upprepar sig och han menar att valresultatet har gjort att situationen är ännu svårare den här gången

-- Nu har vi två  jämbördiga blogg. det rödgröna har 16 mandat, i och med att vi samarbetar med Miljöpartiet och Vänstern. Och så har ju då alliansens partier 16 mandat utifrån deras samarbete. Däremellan finns Kommuens Väl som ett vågmästarparti med åtta mandat som måste bestämma sig för vilket block man har för avsikt att stödja.

Det är Kommunens väl, som trots en tillbakagång jämfört med förra valet, nu har en sits där de i stort sett kan välja mellan ett borgerligt alliansstyre eller ett rödgrönt styre med Socialdemokraterna som klart största parti. Det hänger på vilket budgetförslag som vinner omröstningen i kommunfullmäktige i slutet av november. Men för att det ska bli ett majoritetsstyre i Hylte måste Kommunens Väl komma överens om ett samarbete med den sidan som vinner, annars blir det ett minoritetsstyre.

–  För att den grupp vars budget vinner gehör i fullmäktige, är den grupp som ska styra Hylte kommun, säger Micael Arnström.

Tommy Edenholm i Kommunens Väl vill inte säga något om vilket håll det lutar: Men i Kommunstyrelsens arbetsutskott senast röstade han på socialdemokraternas budgetförslag, Han sa då också till att han inte vill se någon skattehöjning, trots att en skattehöjning finns med i förslaget. Edenholm säger också till Radio Halland att han inte tror att ett minoritetsstyre är en bra lösning för Hylte. Kommunens Väl har alltså inte stängt dörrarna åt något håll. Men det verkar heller inte alliansen eller de rödgröna gjort. De båda sidorna ska också träffas för att diskutera

–  Men jag tror utifrån budgetförslagen att vi är långt ifrån varandra. Och utifrån andra kärnfrågor för oss med vindkraft och privatisering, så är vi ganska långt ifrån varandra, enligt Micael Arnström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".