Halland

Halland kan få ihop sin egen energi

1:41 min

Halland kan på sikt bli självförsörjande på energi. Men snarare med hjälp av sol och bioenergi än med vindkraft. Det tror Jonas Möller Nielsen på Energi- och miljöcentrum Varberg.

– Ja, det tror jag. Utan att ha tittat på några siffror så är jag övertygad om att det måste gå.

Hur skulle det gå till?

– Vi måste ta ett mer samlat grepp. I dag känns det som att vi tar det som är tillgängligt och modernt. Då råkar det bli väldigt mycket vindkraft.

– Solenergi börjar komma, men vi måste titta på vilken energiform vi behöver. Det jag tror att vi kan göra är att använda biobränslen betydligt mer. Vi kanske också kan använda vågkraft så småningom.

Jonas Möller Nielsen tror också att elproduktion från solceller kommer att växa snabbt i Halland. Han arbetar med ett projekt om hur Halland kan bli mer självförsörjande på energi och försöker påverka halländska politiker att tänka i nya banor.

– Personligen tror jag att vindkraften är en parentes. Jag tror att solgenererad el snart kommer att ta över i stället.

Energi- och miljöcentrum Varberg, EMC, är en förening grundad av åtta företag med intresse av energifrågor.

Länsstyrelsen kommer snart med årets upplaga av den energibalans där man ser hur olika energislag flödar in och ut ur Halland, för första gången också med uppgifter för varje kommun.

Energi- och klimatsamordnaren Sofia Frising tror att rapporten kommer att visa på fortsatt ökad energiförbrukning, och därför är det viktigt inte bara med nya energislag utan också att spara.

– Jag tror väl att energianvändningen fortfarande ökar. Vi har ju en viktig uppgift därför att titta på just energieffektivisering.

Ringhals kärnkraftverk ingår inte i Länsstyrelsens energibalans.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista