Kungsbacka

S-politiker tjänar miljoner på friskolor

"Han har väl jobbat ut efter de lagar som finns"
1:15 min

Den socialdemokratiska kommunpolitikern Ole Salsten i Kungsbacka, har tjänat åtskilliga miljoner på vinster från de friskolor han är delägare i. Hans Hoff, riksdagsman och ordförande för Hallands socialdemokrater, tycker inte att det är något problem med att Ole Salsten tjänar pengar på friskolor trots att det inte stämmer med socialdemokratisk politik.

Socialdemokraterna anser att skolan inte är en vara som ska säljas på en marknad. Men Hans Hoff, riksdagsman och ordförande för Hallands socialdemokrater, tycker inte att det är något problem med att Ole Salsten tjänar pengar på friskolor.

– Friskolor är bland det mest lukrativa du kan hålla på med som företagare, och Ole är en utav dem. Han är socialdemokrat och han ställer säkert upp på en förändring, men han har väl jobbat ut efter de lagar som regeringen har bestämt.

Ole Salstens bolag Baggium driver skolverksamhet på 50 orter i landet, varav tre i Halland. Han och hans kompanjon har gjort en vinst på 43,8 miljoner kronor. Ytterligare miljoner kom in när företaget tidigare i år såldes till ett norskt riskkapitalbolag.

Så här svarar Hans Hoff på frågan om det inte är dubbelmoral att Socialdemokraterna driver en fråga med så stor politisk tyngd samtidigt som en aktiv partimedlem tjänar grova pengar på friskolor.

– Jo, vi driver ju de frågorna för att få en samhällsförändring där vi säger att detta inte är acceptabelt. Så länge vi inte får en annan politik så är det ju den lagstiftningen och de reglerna som gäller och då är det klart att den gäller för alla. Oavsett om man är socialdemokrat eller moderat så gäller lagstiftningen för alla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".