Kungsbacka

Politiker nekas sjukpenning

"En segregering av människor med fysiska problem"
1:12 min

Anna Hjertqvist, stridbar förkämpe för tågstopp i Åsa och ledamot i Kungsbackas kommunfullmäktige för partiet Kungsbackaborna får avslag i förvaltningsrätten på sina ansökningar om sjukersättning och sjukpenning som hon sökt på grund av sviterna efter en olycka för sex år sedan.

Förvaltningsrätten anser inte att Anna Hjerqvist har tillräckliga belägg för sina symptom på bland annat värk och koncentrationssvårigheter.

Något som dock inte påverkar Anna Hjertqvists politiska arbete.

– Prata kan jag, agera kan jag och jag kan sysselsätta mig så de sakerna jag gör i politiken handlar inte om fysiska ansträngningar som min kropp inte klarar av. Men min hjärna slutar ju inte att fungera.

Betyder det att du fortsätter ditt arbete i fullmäktige?

– Jag ska vara med i fullmäktige ja.

Tvisten med försäkringskassan som Anna Hjertqvist dragits in i gör att hon som politiker också har stor förståelse för andra i samma situation.

– Jag är fruktansvärt förvånad över att ett samhälle får lov att stötta sig på ett sådant maktmissbruk. Om man talar om segregering i samhället så är det här en fruktansvärd segregering av människor som faktiskt har fysiska problem som även blir psykiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".