Halland

Cancerpatienter lovas snabbare vård

"En vård som är likvärdig"
1:30 min

Bor du i Halland och drabbas av cancer så hänvisas du antingen till Göteborg eller Lund för de mer kvalificerade behandlingarna. Det kan skapa luckor i informationsflödet och väntetider. Därför skapas nu en strategisk cancerenhet i Halland som ska samordna arbetet mellan de olika regionerna.

Målet med en cancerenhet i Halland är att patienterna ska slussas genom hela processen så att de får bästa möjliga vård.

– Om du har en nydiagnostiserad cancer, misstänkt cancer eller är i en cancerbehandling så kommer du kunna känna en större trygghet i att du får en vård som är likvärdig oavsett vilken vårdenhet du är ansluten till eller vilket sjukhus du råkar söka eller blir remitterad till, säger Anders Dybjer som är chef för länets sjukhus i Halmstad och i Varberg.  

Tanken är att cancervården ska indelas i olika vårdteam beroende på vad för sjukdomstyp det handlar om.

En person blir utsedd som särskilt processansvarig för sin sjukdomstyp, exempelvis en för bröstcancer och en för lungcancer och den personen ska sedan ansvara för att samordna vården inom sitt team och gentemot vården både inom Halland och gentemot de övriga regionerna.

Anders Dybjer tror att den nya organisationen kommer att innebära kortare väntetider för cancerpatienterna i Halland.

– I vissa fall kan den kortas avsevärt från misstanke, diagnostik, behandling, kirurgi.

Hur vet ni det?

– Teamen kommer att följa upp och mäta alla väntetider. Som det ser ut i dag finns det en risk att väntetiderna ser olika ut, men när vi samordnar kommer väntetiderna att förbättras och bli mer likvärdiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".