Varberg

Ändrade planer för hemlösa i Tvååker

"Viktigt att lyssna på andra"
1:11 min

Planerna på det så kritiserade kategoriboendet för bostadslösa i Tvååker överges nu av kommunen. I stället blir det ett mindre boende med sex lägenheter.

Socialförvaltningen har nästa år erbjudits ytterligare 14 lägenheter i bostadsbolagets ordinarie bestånd. Det kommer att ge  totalt lika många bostäder som i det tänkta stödboendet.

Ordföranden i socialnämnden i Varberg, Lena Anderson, säger att den ändrade inriktningen delvis sammanhänger med förändringar inom missbruksvården:

– Framförallt är det väldigt viktigt att vi tar intryck och följer forskning och beprövade metoder. Vi har fått ett erbjudande från Varbergs Bostad AB som vi inte haft tidigare. Det innebär att vi inte behöver dra ut på tiden som det annars skulle göra.

Eftersom det tidigare planerade stödboendet överklagats, och lär överklagas vidare i olika instanser, väljer nu kommunen att gå en väg som till stor del överensstämmer vad många tvååkersbor tidigare anfört med mindre boenden och insprängda lägenheter. Det gör nu att man också kan komma igång med arbetet att ta fram bostäder för hemlösa redan nästa år.

– Viktigt är också att det inte blir någon prestigefråga, menar Lena Andersson.

 Samtidigt så ska förvaltningen se över hela missbruksvården där stödet nu skas individanpassas och ges i det egna boendet med bland annat mobila stödteam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".