Firande och manifestation för Höstro

Det var gott om folk på gräsmattan utanför äldreboendet Höstro i Långaryd på lördagseftermiddagen. Man firade att det gått tio år sen Höstro renoverades, men arrangörerna ville också manifestera stödet för Höstro, vars framtid fortfarande är osäker. Bland annat presenterades idéer om att bygga nytt intill det gula huset.

Birgitta Holmén från ”Långarydsföreningar i samverkan” säger att det är väldigt viktigt att man gör något positivt eftersom det har varit så jobbigt hela hösten och vintern för alla i Långaryd.

En idé som samhällsföreningen i Långaryd har är att bygga nya servicebostäder intill Höstro. Därför gör man nu en enkät bland pensionärerna i trakten, för att ta reda på om dom är intresserade av att byta boendeform. Anette Axberg Nilsson, ordförande i samhällsföreningen, säger att det är pensionärernas vilja som styr, men tanken är att om dom äldre flyttar in i lägenheter och lämnar sina hus, så kan barnfamiljer flytta dit. Något som skulle gynna hela kommunen i form av skatteintäkter.  

Kommunfullmäktige i Hylte sade i höstas, efter många diskussioner, att Höstro ska vara kvar. Men socialnämnden satte strax därefter igång en ny utredning om att minska antalet äldreboende i kommun för att spara pengar. Den utredningen ska vara klar i början av juni. Birgitta Holmén tror att man hade firat Höstrodagen även om det varit frid och fröjd, men att man tyckte att det fanns ännu större anledning, som läget är nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista