Spillvärme från Ringhals till ingen nytta

Det lönar sig inte att minska utsläppen av spillvärme från Ringhals kärnkraftverk till havet för att sälja den vidare istället. Nu offentliggörs Ringhals inställning i flera frågor inför den stundande miljöprövningen.

 I svaren till miljödomstolen framgår bland annat att Ringhals inte vill åta sig att släppa ut mindre spillvärme till havet än i dag ,och inte heller anser man att det är ekonomiskt försvarbart att minska utsläppen av radioaktiva ämnen som kol-14 och ädelgaser till luften särskilt mycket. De radioaktiva ämnen som släpps ut i havet kommer att minska de närmaste sex åren så att man kommer ner i utsläpp som bara är 10 procent av vad som släpptes ut vid millennieskiftet. Och när det gäller spillvärmen, så visar en ny utredning som Ringhals nu gjort att det inte finns någon kund som är stor nog för att det ska bli någoån god affär - egentligen är det bara Göteborgs stad som är så stor och de har redan täckt stora delar av sitt behov av fjärrvärme på annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista