Yttre och inre gränser på utställning i Hyltebruk

Idag invigs i Hyltebruk en utställning om Gränser. Det är riksutställningars turnébuss som kommer att vara parkerad på torget i nästan två veckor. Inne i bussen finns en utställning om gränsdragningar, i vår tid och i historisk tid, men också gränsdragningar som man gör gentemot andra människor.

Ava: Johan Dahnberg på länsmuséet i Halmstad. reporter Thomas Melin

Lena Wiktorin på myndigheten Forum för levande historia som står bakom utställningen, säger att man vill få besökarna att tänka efter kring vi och dom-tänkandet, hur man kategoriserar och sorterar människor, och om man gör det vilka konsekvenser det kan få. Utställningen tar en stor del av sitt avstamp i andra världskriget. Dom orter som utställningen har besökt har också gett sina bidrag. Det handlar om dödshjälp, civil olydnad och våld. Att Hylte blev platsen för utställningen i Halland beror på att det är en gränsbygd, berättar Johan Dahnberg från länsmuséet i Halmstad som står för det halländska bidraget. Man har valt en sten från den småländska sidan och en från den halländska för att väcka tankar kring identitet och hemmahörighet. Utställningen pågår tills den 29 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".