Rätt till gamla hönsburar, trots lag som förbjuder dom

Länsrätten upphäver Kungsbacka kommuns beslut och ger istället Dotetorps ägg rätt att ha höns i den gamla sortens burar, trots att det finns en ny lag som förbjuder höns i sådana burar.

Enligt länsrätten har kommunen utdömt vite för brott mot en lag som vid tidpunkten inte hade anmälts till EG-kommissionen och därför kan man inte kräva av Dotetorps ägg att de byter till den nya sortens burar. Magnus Dotevall säger i en kommentar till Radio Halland att han tolkar länsrättens dom som att kommunen inte har någon möjlighet att tvinga Dotetorps ägg att byta burar överhuvudtaget, varken nu eller senare.

Ifrån Djurskyddsmyndighetens säga säger man dock att lagen numera är giltig och skulle Kungsbacka kommun driva frågan igen så skulle man få rätt. Anders Gustafssom som är jurist på myndigheten säger att man är beroende av att kommunerna driver de här frågorna. Det är kommunerna som är den primära tillsynsmyndigheten, men de kan få vägledning ifrån Djurskyddsmyndigheten.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Kungsbacka, Niklas Matsson säger att han inte vet idag om man kommer att driva frågan igen, och att frågan är på en juridisk nivå som kommunala förtroendemän inte är vana vid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista