Rökdykarna i konkurrens med brandsläckare

Skärsläckaren, ett redskap som minskar behovet av rökdykare i räddningstjänsten, skapar oro för arbetstillfällena bland brandmän. En insats med rökdykare kräver fem man, medan en skärsläckare kan skötas av en eller två personer.

En utvärdering av 150 bränder där skärsläckare har använts väntas leda till att Räddningsverket inom kort rekommenderar alla räddningstjänster att skaffa sådan utrustning.

Mats Jangerstad, på Kommunalfacket och aktiv brandman i Stockholm, hävdar att det nya brandredskapet skärsläckare används som förevändning för att minska bemanningen inom räddningstjänsten runtom i Sverige.

Han är kritisk mot Räddningsverket som lovordade skärsläckaren, i själva verket kan den aldrig ersätta rökdykare, säger Mats Jangerstad.

Skärsläckaren som gör det möjligt att stå utomhus och bekämpa en brand inne i ett hus är ett bra komplement - men kan aldrig ersätta rökdykare menar Mats Jangerstad.

Följden blir personalindragningar som gör att det tar längre tid för den riktiga stora styrkan att komma på plats menar Jangerstad som tycker att Räddningsverket överskattar skärsläckarens möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista