Danskar köper svenska adresser

Av skattetekniska skäl skriver sig fler och fler danskar i Sverige utan att flytta hit. I annonser i två danska morgontidningar, Berlingske Tidene och Urban Avis, utlovas nu en svensk adress mot en betalning på 1500 kronor i månaden.

I annonsen kan man också läsa att fördelarna med att vara svensk medborgare är att man betalar lägre skatt och kan köpa en bil för en tredjedel av vad den kostar i Danmark. Enligt Helene Hedebris på Skatteverkets folkbokföring i Malmö stämmer det. Men hon säger till P4 Radio Halland att hon anser att det rör sig om rent fusk eftersom det handlar om att sälja en folkbokföringsadress utan att personen bosätter sig där i syfte att kringå en skattelagstiftning i Danmark.

Helene Hedebris säger att det här förfarandet är vanligt. - Vi kan konstatera att inflyttningen från Danmark har ökat markant under det senaste året. Vi kan också konstatera att sen vi började granska de här inflyttningarna under hösten 2003 har vi kommit fram till att en tredejdel av de vi utreder inte bor i Sverige.

Det finns mycket att tjäna på den här typen av verksamhet säger Helene Hedebris. Ofta handlar det om ett antal care off adresser till små lägenheter som i dom flesta fall ägs av en dansk. Adresserna finns framförallt i Skåne men Helene Hedebris befarar att problemet kan ha nått Halland. - Om det inte har det, så kommer det säkert snart. När P4 radio Halland ringde på annonsen fick vi beskedet att all kontakt ska ske via e-post. Vi skickade därför ett mejl men har inte fått något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".