Varberg har en av de få gästhamnar i Halland där man kan tömma sin båttoalett, visar Lennart Bensons granskning. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Halland

Många gästhamnar saknar toalett

”Oerhört stort investeringsbehov”
1:41 min

Snart väntas det bli förbjudet för fritidsbåtar att tömma toalettavfall till havs. Men trots att Halland är ett turistlän med många fritidsbåtar så är det fortfarande svårt att hitta toaletter i gästhamnarna.

Lennart Benson har kartlagt situationen i hela Halland på uppdrag av Region Halland:

– Det finns ett oerhört stort investeringsbehov vad gäller att ta hand om latrin från båtar, att skapa landtoaletter som är det kanske allra viktigaste utmed Hallands långa kuststräcka, och inte minst att förse anläggningarna med spolplattor och rening av tvättvattnet när man rengör sina båtskrov.

Lennart Benson har nosat reda på varenda småbåtshamn han kunnat hitta i hela länet - och undersökt vad de gör för att motverka övergödning och förgiftning av båtbottenfärger.

Bara knappt hälften av hamnarna har toalett i land, och sugtömning av toalettavfall finns bara på tre ställen, så i många fall är man hänvisad till att tömma sin hink i havet i stället.

Bara fem hamnar har möjlighet att tvätta båtbottnar utan att giftigt tvättvatten rinner ut.

– Tyvärr finns inga båtbottenfärger som är giftfria i dag och inga som väntas komma den närmaste tiden, säger Lennart Benson.

Hamnarna har fortfarande några dagar på sig att söka statliga LOVA-pengar för att exempelvis sätta upp slangar och pumpar för toalettömning - behovet är stort:

– I ett första steg skulle alla större hamnar och anläggningar för fritidsbåtar behöva ha detta. Då kan man säkert få in cirka 15 anläggningar i länet för att få det någorlunda finmaskigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".