Mikael Ivansson driver Dönardalens gård som har lammuppfödning i Våxtorp. Foto: Maja Jerosimic/Sveriges Radio
Laholm

Han jagades av hundarna

”De var väldigt aggressiva”
1:38 min

Löspringande och attackerande hundar har under flera års tid spritt skräck i trakterna kring Våxtorp. I september blev till exempel en stor fårflock attackerad och 16 får dödades.

Mikael Ivansson driver Dönardalens gård som har lammuppfödning i Våxtorp. Han är inte den berörda fårfarmare som drabbades av attacken i september. Däremot var han med om en incident för ett antal år sedan.

– Jag blev själv jagad av hundarna en gång och då förstår jag att de jagar djur också. Jag passerade på rullskidor och då blev jag attackerad av två hundar, men jag hann ta mig därifrån, säger han.

För två år sedan dömdes paret i tingsrätten för brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter - och från att tidigare ha haft 26 hundar fick de efter det bara ha fem hundar, som skulle hållas inhägnande.

Men hundarna har ändå haft för vana att ta sig ut och de har dödat katter, kaniner, hönor och rådjur. En granne som helst vill vara anonym berättar att han ofta hör högljudda råddjurskrik nattetid.

Nu står paret åtalat igen, men rättegången har skjutits upp i samband med att ytterligare förundersökningsmaterial dykt upp. Mikael Ivansson, som alltså själv blev attackerad för några år sen, tycker det är bedrövligt att det gått så lång tid utan att någonting har hänt.

– Jag tycker det är väldigt märkligt att myndigheterna inte kan göra något åt det här. Tänk om det kommer barn cyklande eller gående som inte kan värja sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".