Sjukhusen kommer att prioriteras om det blir elbrist. Foto: Sveriges Radio Halland.
Halland

El ska styras till bäst behövande

"Överst på listan kommer sjukvården"
1:50 min

Nu ska det bestämmas vilka verksamheter som behöver elen bäst om det blir elbrist i Sverige. Just nu arbetar landets länstyrelser med ett nytt system att hantera elbrist, som innebär att man bättre kan styra vilka som ska få el när det är ont om den.

– Kommunerna kommer att ha ett stort arbete framför sig med att identifiera sina viktiga verksamheter, likaså landstinget och andra som har uppgifter i krishanteringssystemet, säger Ulla Britt Pettersson, beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Halland och projektledare för det som kallas Styrel.

Det nya systemet innebär att man kan styra mer i detalj hur man kopplar bort elen och stänga av mindre områden. På så sätt kan man prioritera de viktigaste verksamheterna. Frågan är då bara vilka som är viktigast. När kommunerna och de andra lämnat in sina prioriteringslistor så ska länsstyrelsen i samarbete med elbolagen fatta beslut med utgångspunkt från en mall från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och Ulla Britt Pettersson har en ganska klar bild över vilka som kommer att toppa lista:

– Överst på listan kommer helt klart sjukvården, men sedan vet jag att det finns andra viktiga objekt, till exempel kommunala verksamheter som barnomsorg. Polis och räddningstjänst kommer helt klart att ligga högt på prioriteringslistan.

Sen gäller det också att få allmänheten att acceptera att det finns de som faktiskt behöver elen bättre än de själva om och när det blir elbrist.

– Man måste försöka skapa en förståelse bland allmännheten. Jag tror inte att gemene man varit informerad om konsekvenserna av elbrist, säger Ulla Britt Pettersson.

-- Jag ser fram emot det här. Nu äntligen får vi möjlighet att prioritera de verksamheter som är viktiga för samhället, så att de ska fungera även vid ett elbortfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".